måndag 16 juli 2012

En irländsk kedja blir till

Del 1

Idag har jag börjat med årets stora projekt! Det ska bli ett lapptäcke med mönstret “Irländsk Kedja”. Jag har tänkt berätta och visa bilder under arbetets gång. Mönstret har jag hittat i Miranda Innes -Lapptäcksboken. Jag har ändrat lite mått för att det ska passa mitt täcke bättre. I boken är remsorna 5 cm, mina är 5,5 cm.

001     002

Här har jag börjat skära remsor och som vanligt när jag ska sy något så blir jag lite osäker på om tyget räcker. I det här fallet så är det det jeansblå som jag är osäker på  men det blir en utmaning i sig att klara av och det blir nog lite mer pickel för att att få det att räcka till. Många remsor blir det!

003

Här har jag sytt i hop det första blocket , pressat sömsmånerna åt samma håll och börjat skära dem i 5,5 cm breda remsor. Jag kommer att behöva 92 såna här små remsor och sen återstår alla de andra blocken som också ska skäras.
                                        
Del 2

Alla lappremsor som till slut ska bilda de två olika blocken i lapptäcket är färdiga. Det blev allt som allt 360 remsor/bitar som nu ska sys i hop.


I den här ordningen ska de sys i hop. Nu börjar det synas ett mönster.

 

Det är viktigt att pressa sömsmånerna åt samma håll. När man ska sy i hop lappremsorna så lägger man dem räta mot räta men med sömsmånerna åt varsitt håll. Så här:Man vill gärna sätta i gång och sy upp färdiga block men det bästa är att sy i hop två sorters remsor i taget. det går mycket snabbare då eftersom man syr dem i "långa rader".Del 3

Nu är alla remsor ihopsydda till de två olika blocken. Det är svårt att tro att de här travarna av lappblock ska kunna täcka en enkelsäng när de är sammanfogade.Jag syr ihop dessa block till nya rader med varannan "ljus" och varannan "mörk".
De långa raderna, som består av 7 rutor,  sys sedan ihop till ett stycke och här är en bild som visa hur viktigt det är att pressa sömsmånerna åt rätt håll.Då blir det lätt att få skarvarna att passa i hop perfekt. Tiden vid strykbrädan med strykjärnet är nog lika som tiden vid symaskinen tror jag :)
Nu kommer det bästa! När man får börja att foga ihop allt och ser det fina mönstret växa fram!Del 4.

Alla block är nu ihopsydda ock ramremsorna ska skäras till. Det är nu jag kan finjustera det slutliga måttet på lapptäcket. Jag valde samma bredd på första ramen som de övriga lapparna 5,5 cm.
 Den yttre ramen skär jag 17 cm bred och jag får nästan det exakta önskade måttet 174x284.


Sista sömmen innan hela toppen är färdig!


Tada! Fint slätstruken och vikt 2 gånger(fick inte plats att bre ut hela lapptäcket någonstans)
Nu måste jag vänta på att baksidetyget som jag har beställt ska komma hem också ska jag dela på vadden som ska ligga som mellanlager. Jag har en ganska tunn vadd men jag vill ha den ännu tunnare och det går jättebra att dela den på hälften om man är lite försiktig.
 
 
Del 4
 
 
 
Nu finns allt tyg hemma och jag har lagt i hop de tre lagren, baksidan av tvättad oblekt bomullsväv, Stof och Stils tunna vadd som jag har delat på för att få täcket ännu tunnare och till sist toppen, eller själva lappverket. Vi fick möblera om för att hela täcket skulle få plats på golvet och sedan gällde det att se till att sträcka och släta ut alla lagren . Jag har inte sytt ett så stort lapptäcke på många år och jag började krypa runt som jag gjorde för 20 år sedan och upptäckte att jag inte alls klarade det lika bra längre! Träningsvärken var mycket smärtsam dagen efter ;)
 
Man kan tråckla ihop lagren med långa stygn men jag använder mig av säkerhetsnålar som jag  sätter med jämna mellanrum.
 
 
 
 

 
Det här nålandet tar sin lilla tid men är nödvändigt.När man har nålat eller tråcklat så rullar man ihop täcket från två håll , man kan fästa rullarna men stora säkerhets nålar om man vill. Det underlättar när man har hela täcket under pressarfoten i symaskinen.
 

 
Nu ska det sys en söm i varje söm mellan varje lapp och i de vita partierna så syr man sömmar rakt över . När det är klart så ser det ut som att även de vita partierna är sydda av små lappar.
I beskrivningen står det att man ska rita linjer där man ska sy men jag kör på fri hand. I skrivande stund har jag bara några sömmar kvar på en ledd, den kortaste, men jag var tvungen att avbryta pga en grymt rinnande näsa ( sitter just nu med stora tussar i näsan) Dagishöstbaskeluskerna har drabbat mig i år igen !
 
 
 
 
Del 5 
 
Alla sömmar är nu sydda mitt på täcket. Jag valde att sy med transparant sytråd på översidan. Då syns inte övergågarna så mycket mellan ljust och mörkt tyg jämfört om jaag hade sytt med vit tråd.
 
 
Man kan tro att det är tråkigt att bara sy långa rader men jag tycker att det är ganska rofyllt,som att sticka eller virka varv på varv. Det som är jobbigast är när undertråden tar slut när man är mitt i en söm. Jag syr alltid åt samma håll,  då minskar risken för att sömmarna drar sig åt olika håll och att det blir veck på baksidan. Jag har tagit god tid på mig och sytt lite då och då och varvat med annan sömnad. När man ser kviltmönstret växa fram så är det värt alla sömmar.
 
Jag syr runt i "dikena" i ramen och sen klipper eller skär jag( igenom alla tre lagren) ytterkanterna rena och raka. Sen sicksackar jag ihop alla lager i kanten.

.
Nu ska den yttersta kanten först skäras till och sen sys på.

 
Jag skär till remsor, i det här fallet 9 cm breda.
 

 
Syr i hop remsorna till en jättelång remsa.
 

 
Pressar i sär sömsmånerna och viker remsan dubbel och pressar i vikningen.
 

 
Nålar fast remsan på baksidan av täcket.
Här är ett tips för en snygg och inte så synlig skarv där remsorna kommer att mötas.
(Tänk denna bilden spegelvänd, jag började nåla från fel håll och fick börja om)
Vik och pressa c:a 1,5 cm i början av remsan.
 
 

 
Börja sen sömmen 1,5 cm in på remsan. När man har sytt runt så stannar man strax innan remsorna möts och klipper av slutet av remsan i en bra längd så att den går att lägga in i den vikta kanten i början. Sen fortsätter man sömmen och har samtidigt skarvat ihop remsan.  


Hur jag syr hörnen.

 
Jag syr inte fast remsan ända fram mot sidslutet utan stannar och fäster sömmenen pressarfotsbredd tidigare.
 
 

 
Lyfter pressarfoten och klipper ett jack mot sömmen precis där sömmen slutar .
 
 

 
Sen viker jag remsan och lägger vikningen ända ut i sömsmånen.

 
.....så här och syr nästa sida fram till nästa hörn och gör likadant runt om täcket.
  
Pressa sömmen försiktigt med sömsmånen uppåt mot remsan runt om hela täcket.
 

 
Sen vänder  man på täcket och viker över remsam nålar fast kanten och viker fint i hörnen.
Syr fast remsan med en stickning runt om och täcket är nu färdigt utan synliga fulkanter!

 
 
 
Till sist syr jag en stickning i stor sicksack i den yttre ramen.
 


Jag har mätt och ritat upp sicksacksmönstret med en specialpenna. Markeringen försvinner efter några timmar och blir helt osynlig sen.
 
 
Täcket är nu helt färdigt och jag känner mig nöjd men det blir också lite tomt när man har jobbat så länge och haft det i tankarna hela tiden.
 
 
Jag vill tillägga att jag absolut inte är någon expert på kviltning och ett proffs skulle nog ha en hel del att anmärka på men jag är nöjd och har haft riktigt roligt och det är ju det som är meningen med all min sömnad. Att det ska vara kul att sy! :) Våga prova!Nu återstår att försöka fota hela täcket och få bra bilder som gör täcket rättvisa.
 
Del 6
 
Oj, jag glömde nästan bort att visa det färdiga täcket! Det beror kanske lite på att jag inte fick så bra bilder. Kameran krånglade och ljusförutsättningarna var inte de bästa. Täcket är så stort så det var omöjligt att ta en bild på hela täcket, men så här blev det! :)
 
 
 
Det var allt och beställaren blev mycket nöjd och då är jag också nöjd ! :)
1 kommentar: